Türkiye’nin ilk Tam Otomatik Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’ni bir yıl önce hizmete açan Pendik Belediyesinin ilçedeki ambalaj atıklarını ekonomiye kazandırma oranı yüzde 50’ye ulaştı. Böylece Pendik’te Türkiye ortalamasını da üçe katlayan örnek bir başarıya imza atıldı.
Ayrıştırılabilir geri dönüşümde Türkiye genelinde yüzde 15 olan genel ortalamanın 2023’te yüzde 35’e çıkarılması hedefleniyor. Pendik Belediyesi, geri dönüşüm konusunda yaptığı çalışmalar, hayata geçirdiği projeler ve yatırımlarla ilçede bu oranı şimdiden yüzde 50’ye çıkardı. Ambalaj atıklarının tam otomatik olarak hızlı bir şekilde ayrıştırıldığı dev tesisin bir yıl önce hizmete girmesiyle birlikte Pendik’te çıkan bu tür atıkların artık yarısı geri dönüşüme gidiyor.
1 yılda 2 katına çıktı
Pendik Belediyesi tarafından kurulan tesis, 1 yılda 20 bin ton kuru atığı ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırdı. Tesis kurulmadan önce 9.600 ton olan geri dönüştürülebilir atık miktarı böylece 2 katına çıktı, bunun karşılığında da 3 milyonu kar olmak üzere 6 milyon TL gelir elde edildi.
Atık Yönetim Sistemi kuruldu
Sadece tesis değil, başarılı bir atık yönetim sistemi kuran Pendik Belediyesi, okul ve siteleri sürece dahil ederek geri dönüştürülebilir atıkların toplanmasında büyük artış sağladı. Okullara 99, sitelere ise 51 Atık Toplama Dorsesi yerleştirildi. Teşvik edici ve ödüllendirici projelerle toplanan atıklar okulara gelir, sitelere de banktan çardağa kadar çeşitli ekipmanlar kazandırıyor. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanının kuru atıkları da artık belediye tesisine gidiyor.
Binlerce ekipmanla toplanıyor
Ayrıştırılabilir atıkları ekonomiye kazandırmak ve çevreyi korumak üzere yıllardan beri büyük gayret gösteren Pendik Belediyesinin bu konuda vatandaşların hizmetine sunduğu ekipmanlar şöyle:
15 Atık Toplama Aracı
15.325 İç Mekan Kutusu
615 Kabin-Ünite
Okullara 99 Dorse
Sitelere 51 Dorse
Sanayi Tipi 32 Dorse
386 Cam Kumbarası
2.800 Atık Pil Toplama Kutusu
Tüm Market ve Muhtarlıklara Atık Yağ Toplama Kutusu